Za co nejvíce utrácíme? To je otázka, kterou si dnes pokládá nejedna domácnost. Každá domácnost samozřejmě utrácí za něco jiného, v čem se však domácnosti neliší, je to, že dovedou utrácet i tisíce za jídlo, které nakonec stejně vyhodí, jelikož ho koupili moc nebo ho nestihli zkonzumovat včas. Podle průzkumů jeden člověk utratí za sebe zhruba tři tisíce korun za měsíc jen za jídlo. To je šílená suma, kterou lze snížit tak, aby nedošlo k ohrožení lidského zdraví.
Ušetřit na jídle – to se sice řekne lehce, ale levné jídelníčky nejsou zrovna dobré pro zdraví. Za pár korun totiž většinou koupíte to, co zdraví zrovna neprospívá. Existuje ale několik tipů, jak na jídle ušetřit, aniž byste museli upouštět od potravin obsahující velké množství vitaminů, minerálů a jiných tělu prospěšných látek.
Tipy, jak ušetřit na jídle
- Využívejte slev potravinových řetězců. Někdy je za skvělé ceny třeba zelenina, jindy ovoce, jindy třeba mléčné výrobky. Některé slevy u potravin mohou dosáhnout až padesáti procent, což je skvělé! Slevy se navíc týkají všech potravin, i těch nutričně kvalitních.
- Přestaňte nakupovat do zásoby. To je většinou důvod, proč se hromada věcí vyhazuje (zkrátka dojde trvanlivost). Pokud chcete mít plné kredence, tak jen takového jídla, které se nezkazí během pár dnů. Do zásoby je možné nakoupit třeba konzervy nebo rýži.
- Přestaňte vařit jídla šéfkuchařů, na které potřebujete hromadu surovin. Vystačíte si s obyčejným kuřecím masem, vynikajícím kuskusem a rajčetem. Vykouzlíte skvělé jídlo, které bude nutričně bohaté, navíc levné.
- Začněte vařit a nakupovat sezonní potraviny. Sezonní potraviny jsou levnější než jiné, v zimě například za mandarinky zaplatíte daleko méně než v květnu. Navíc díky sezonním potravinám se bude váš jídelníček neustále měnit, což je dobře.